Vanliga frågor

Ny student? Ny i staden? Aldrig pluggat på universitet förut?

Här kommer svar på några vanliga frågor: allt från boende, bussar, till introduktionen och hur schemat fungerar. För övriga frågor klicka här eller besök oss på vår Facebooksida!Jag har frågor om introduktionen, vart vänder jag mig?
Våra generaler, som finns under fliken introduktionen, har svaret på alla dina frågor om introduktionen. De är lättast att få kontakt genom Generalernas Facebook, men även mejl går bra. Håll ögonen öppna för allmän information här på hemsidan och på introduktionens Facebooksida.Jag letar bostad, hur gör jag?!

  1. Skriv upp dig i bostadskö på ÖBO-student
  2. Om du står utan bostad när terminen börjar så kan du kontakta Örebro studentkår så hjälper de dig med ett Akutboendet
  3. Fler sätt att hitta bostad i Örebro finns hos privata företag

På Örebro Studentkår hittar du mycket mer info.

För frågor om folkbokföring eller ändring av folkbokförd adress hänvisar vi till skatteverkets hemsida där det finns mer information, E-tjänster och blanketter för att ändra folkbokföringsadress.Vet du inte hur du ska ta dig fram i Örebro?
Hela Örebro går att cykla tvärs över, det är inte gigantiskt. Men lättast är att åka buss. På Länstrafikens hemsidafinns alla tidtabeller. Buss 2, 3, 9, 10 och 20 går förbi Universitetsplatsen (som ligger precis vid pressbyrån vid campus). Buss 9 går förbi/startar/slutar mitt på universitetet. Buss nr 9 och 20 mot Universitetet går till Campus USÖ och buss nr 8, 21 och 28 går till Universitetssjukhuset i Örebro, huvudentré. Se appen ”länstrafik” för mer information när bussarna går .
Här hittar du stadsbussarna.Vill du veta mer om Örebro stad?
Gå in på City Örebros hemsida.

Vad är Örebrogåvan för något?
Örebrogåvan ges från Örebro kommun till dig som är inflyttad student, medlem i studentkåren och har folkbokfört dig i Örebro. Örebrogåvan är ett presentkort laddat med 1 000 kr, som du kan använda vid 150 olika affärer och verksamheter i Örebro! Med Örebrogåvan kan du handla kläder, mat, betala på caféer, restauranger, frisersalonger och mycket mer. Du kan också använda Örebrogåvan till att köpa busskort, konsert- och teaterbiljetter. Örebrogåvan hämtar du på studentkårens kansli, läs mer på Örebro kommuns hemsida.

Campus Örebro, Campus Almby och Campus USÖ?

Örebro universitets primära Campus ligger i södra Örebro och kallas ibland för campus Almby. Här hittar du Campus Örebro på Googlemaps. Campus USÖ ligger i anslutning till Universitetssjukhuset strax nordöst om centrum. Här hittar du Campus USÖ på Googlemaps.

Var ligger Prismahuset?

Prismahuset är en del av Campus Örebro. I Prismahuset finns bland annat Serums sektionsrum och Institutionen för Hälsovetenskaper. Prismaentrén är ofta en samlingsplats för introduktionen.Här finns kartor över Campus Örebro från Örebro universitets hemsida.

Hur hittar jag mitt schema?

Gå in på Kronoxoch sök på ditt program i sökrutan. Scrolla ner till länken för din inriktning och termin och klicka på den. Där ser du hela schemat för hela terminen. Alternativt sök på kurskoden. Då får du bara upp schemat för just den kursen.

РVilka b̦cker ska jag ha?

Olika böcker gäller för olika kurser. Hitta din kursplan på Örebro universitets hemsida via länken, genom att söka med din kurskod som du hittar bland annat i ditt schema. Längst ner på kursplanen finns en lista med kurslitteratur. Fråga äldrekursare eller lärare om boktips, dessa har oftast koll på läget. Böckerna går att hitta på internet att beställa på olika hemsidor eller på Biblioteket att låna eller att köpa från någon gammal kursare (Nästan alla program har en köp- och säljsida för litteratur på Facebook). Ett hett tips är Campusbokhandeln i Långhuset på Campus Örebro.

– När/var/hur ska jag kursregistrera?

Registrering kan bara ske veckan före kursstart. Information om hur du registrerar dig hittar du på universitetets hemsida.

– Vad är Blackboard?

Blackboard är portalen mellan studenter och lärare. Där får du din egen inloggning genom vilken du har tillgång till information, studiehandledningar, inlämningsuppgifter mm. Inloggningen får du först när du kursregistrerat dig.

– Vad är Studentforum och Studentcentrum?

Studentforum är en del av Örebro universitets hemsida där du bland annat kan anmäla dig till tentor och kursregistrera dig. Studentcentrum är en fysisk plats mitt i Långhuset på Campus. Dit kan du gå för att hämta ut gamla tentor eller få teknisk support med till exempel skolans WiFi.

– Hur kopplar jag upp mig på universitetets trådlösa nätverk?

Här hittar du informationom hur du får tag på WIFI. Behöver du hjälp kan du vända dig till Studentcentrum i Långhuset.

– Vad är Kåren”?

Det finns två svar på denna fråga, 1. kåren = medlemmar/representanter i Örebro studentkår 2. kåren= huset där studenterna samlas.

Örebro studentkår (ÖS) är en ideell förening som för Örebrostudenternas röst (studentpolitik) på universitetet och i kommunen. ÖS hjälper studenterna bl.a. med akutboende och utbildningsbevakning. Örebro studentkårs kansli hittas på sidan av Kårhuset på Campus Örebro. (Serum är en del av ÖS.)

Kårhuset ägs av Örebro studentkår och drivs också det ideellt. Kårhuset bedriver ingen studentpolitik utan fokuserar på att ta hand om studenterna genom att driva nattklubb, restaurang & café med studentvänliga priser!

Jobba på Kårhuset- hur gör jag?

Passa på att jobba på Kårhuset under din studietid, det är ett bra sätt att träffa nya vänner, lära sig om branschen, och bara hänga med ett skönt gäng. Man kan bl.a. få jobba som:

  • Garderobiär
  • Bartender
  • Diskplockare
  • Roddare
  • Entrévärd

Gå med i facebookgruppen Personalgruppen Kårhuset där du anmäler ditt intresse. Alternativt prata med någon i Serums styrelse för mer information!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *