Vanliga frågor

Ny student? Ny i staden? Aldrig pluggat på universitet förut? Lugn, vi vet allt! Nästan.

Här kommer lite vanliga frågor man som ny student undrar över, de är allt från boende, bussar, till introduktionen och hur schemat fungerar. Vi i styrelsen är till för er, så tveka inte på att höra av er! Du kan läsa mer om oss och hur du får kontakt med oss på hemsidan; Om Serum och Styrelsen, samt på vår Facebooksida!


Vanliga frågor

– Jag har frågor om introduktionen, vem vänder jag mig till?

Våra generaler, som finns under fliken introduktionen, har svaret på alla dina frågor om introduktionen. De är lättast att få kontakt genom Generalernas Facebook, men även mejl går bra. Håll ögona öppna för allmän information här på hemsidan och på introduktionens Facebooksida.

– Hjälp jag har ingen bostad, vad gör jag?!

Skriv upp dig i bostadskö på Öbo-student, har du inte fått någon bostad när terminen börjar kan du höra av dig till Akutboendet så löser de det åt dig. (Det går att göra lite i förväg så får du ett bra boende och kan vara med på introduktionen) Fler sätt att hitta bostad i Örebro finns hos privata företag så som Asplunds fastigheterBerhn fastigheterJ-E bygg och Svenska Studenthus, eller via blocket.

Örebro Studentkår hittar du mycket mer info.

– Vet du inte hur du ska ta dig fram i Örebro?

Här hittar du stadsbussarna.

– Vill du ta reda på lite mer om Örebro stad? Gå in på

City Örebros hemsida.

– Örebrogåvan vad är det?

Örebrogåvan ges från Örebro kommun till dig som är inflyttad student, medlem i studentkåren och har folkbokfört dig i Örebro. Örebrogåvan är ett presentkort laddat med 1 000 kr, som du kan använda vid 150 olika affärer och verksamheter i Örebro!  Med Örebrogåvan kan du handla kläder, mat, betala på caféer, restauranger, frisersalonger och mycket mer. Du kan också använda Örebrogåvan till att köpa busskort, konsert- och teaterbiljetter. Örebrogåvan hämtar du på studentkårens kansli, läs mer på Örebro kommuns hemsida.

– Har du frågor om folkbokföring eller vill du ändra var du är folkbokförd?

Mer information och E-tjänster eller blanketter för att ändra folkbokföringsadress hittar du på Skatteverkets hemsida.

– Hur hittar jag mitt schema?

Gå in på Kronox och sök på ditt program i sökrutan. Scrolla ner till länken för din inriktning och termin och klicka på den. Där ser du hela schemat för hela terminen.  Alternativt sök på kurskoden. Då får du bara upp schemat för just den kursen.

– Hur tar jag mig till Campus Örebro?

Örebro universitets primära Campus ligger i södra Örebro. Hela Örebro går att cykla tvärs över, det är inte gigantiskt. Men lättast är att åka buss. På Länstrafikens hemsida finns alla tidtabeller. Buss 2, 3, 9, 10 och 20 går förbi Universitetsplatsen (som ligger precis vid pressbyrån vid campus). Buss 9 går förbi/startar/slutar mitt på universitetet. Se appen ”länstrafik” för mer information när bussarna går .Här hittar du Campus Örebro på Googlemaps.

– Hur tar jag mig till Campus USÖ?

Campus USÖ ligger vid/i Universitetssjukhuset strax nordöst om centrum. Buss nr 9 och 20 mot Universitetet går till Campus USÖ och buss nr 8, 21 och 28 går till Universitetssjukhuset i Örebro, huvudentré. Här hittar du Campus USÖ på Googlemaps.

– Var ligger Prismahuset?

Prismahuset är en del av Campus Örebro. I Prismahuset finns bland annat Serums sektionsrum och Institutionen för Hälsovetenskaper. Prismaentrén är ofta en samlingsplats för introduktionen. Här finns kartor över Campus Örebro från Örebro universitets hemsida.

– Vilka böcker ska jag ha?

Olika böcker gäller för olika kurser. Hitta din kursplan på Örebro universitets hemsida via länken, genom att söka med din kurskod som du hittar bland annat i ditt schema. Längst ner på kursplanen finns en lista med kurslitteratur. Fråga äldrekursare eller lärare om boktips, dessa har oftast koll på läget. Böckerna går att hitta på internet att beställa på olika hemsidor eller på Biblioteket att låna eller att köpa från någon gammal kursare (Nästan alla program har en köp- och säljsida för litteratur på Facebook). Ett hett tips är Campusbokhandeln i Långhuset på Campus Örebro.

– När/var/hur ska jag kursregistrera?

Registrering kan bara ske veckan före kursstart. Information om hur du registrerar dig hittar du på universitetets hemsida.

– Vad är Blackboard?

Blackboard är portalen mellan studenter och lärare. Där får du din egen inloggning genom vilken du har tillgång till information, studiehandledningar, inlämningsuppgifter mm. Inloggningen får du först när du kursregistrerat dig.

– Vad är Studentforum och Studentcentrum?

Studentforum är en del av Örebro universitets hemsida där du bland annat kan anmäla dig till tentor och kursregistrera dig. Studentcentrum är en fysisk plats mitt i Långhuset på Campus. Dit kan du gå för att hämta ut gamla tentor eller få teknisk support med till exempel skolans WiFi.

– Hur kopplar jag upp mig på universitetets trådlösa nätverk?

Här hittar du information om hur du får tag på WIFI. Behöver du hjälp kan du vända dig till Studentcentrum i Långhuset.

– Vad är det för skillnad på Örebro studentkår och Kårhuset?

Förvirrande då allmänt båda kallas ”Kåren”.

Örebro studentkår är Örebrostudenternas egen röst på universitetet och i kommunen, något som Serum är en del av. Det är en förening som drivs till stor del ideellt. Vi hjälper studenterna med akutboende, utbildningsbevakning mm. Örebro studentkårs kansli hittar på på sidan av Kårhuset på Campus. Till vänster om bankomaten. Örebro studentkår är uppdelad i 9 sektioner. Serum är en sådan sektion. Alla sektioner har en egen styrelse.

Kårhuset ägs av Örebro studentkår och drivs också till stor del ideellt. Det är en Nattklubb/Restaurang/Café med väldigt studentvänliga priser! Ännu mer så om du är Kårmedlem(medlem i Örebro studentkår). Passa på att jobba lite på Kårhuset när du pluggar. Ett bra sätt att träffa nya vänner, lära sig om branschen, och bara hänga med ett skönt gäng där alla är trevliga, omtänksamma och glada. Man kan få jobba som Garderobiär, Bartender, Diskplockare, Roddare, Entrévärd mm. Meriterande att bygga ut ditt CV med.

– Hur ska jag göra om jag vill jobba på Kårhuset?

Gå med i facebookgruppen Personalgruppen Kårhuset och personalansvarig kommer att kontakta dig. Alternativt prata med en Serumare som brukar jobba där och häng med denne på ett prova-på-pass!

Ett svar på “Vanliga frågor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *